Joogakurssini alkoi eilen ja kestää nyt viikonlopun yli. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina on kunakin parin tunnin harjoitus, ja kurssin jälkeen voin käydä joogakouluni alkeistunneilla. Eilisestä harjoituksesta jäi miellyttävä olo. Olen joogannut aikaisemmin kuntoklubilla ehkä suunnilleen seitsemän kertaa - seitsemän harvakseltaan vuoden ajalle ripoteltua kertaa. Siitä on kuitenkin hyötyä. Kevyen taitopohjani vuoksi eilen harjoittelemamme aurinkotervehdykset (tietynlaiset liikesarjat) olivat minulle tuttuja, joten pystyin varsin nopeasti keskittymään liikkeeseen ja hengittämiseen joutumatta pohtimaan, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi.
Eilisen osalta pieni pettymykseni oli joogan teorian ja filosofian niukka selittäminen. Esimerkiksi bandhat, lihaslukot, vain mainittiin syvempien lihasten jännittämisenä erittelemättä niitä juuri mitenkään tai harjoittelematta niiden löytämistä. Tosin opetuksen yleistyyli oli asioiden käsitteleminen silloin kun ne tulivat harjoituksen myötä esiin, joten teoriapohjakin syvenee luultavasti ennen kurssin loppumista. Ja toki opin ja koin oivalluksiakin.
Astangajooga on fyysistä ja raskasta, "punnertamista ja venyttämistä", niin kuin kurssilla eilen sanottiin. Siinä tulee hiki ja lihakseni pyrkivät helposti tärisemään raskaissa staattisissa asennoissa. Toisaalta jo eilisen perusteella tuntuu siltä, että aika nopea tekninen edistyminen on hyvien neuvojen ja omien oivallusten avulla mahdollista. En ole ikinä ollut notkea, joten en yllä sulaviin ja kauniisiin asentoihin; käteni eivät esimerkiksi yllä lähellekään lattiaa taivuttaessani ylävartaloni suorin jaloin eteen. Venyvyyteni kuitenkin lisääntyi selvästi parin tunnin harjoittelemisen aikana lihasten lämmetessä ja tottuessa uudenlaiseen tapaan liikkua.
Astangajooga perustuu kahdeksaan periaatteeseen, jotka kattavat koko elämän: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana sekä samadhi, joka on ilmeisesti oikeastaan seuraus noista seitsemästä muusta. Yama tarkoittaa pidättäytymistä, hyvän elämän periaatteita ja yhteisöllisiä hyveitä, kun niyama puolestaan viittaa henkilökohtaisiin hyveisiin. Asana lienee sanoista tutuin. Se viittaa jooga-asentoharjoituksiin. Harjoitusten aikana keskitytään syvästi tietynlaiseen hengitystekniikkaan; pranayama tarkoittaa hengityksen hallintaharjoituksia. Pratyahara, aistimusten lisääntyminen tai uudenlainen valppaus, seuraa joogaharjoituksen myötä. Dharana ja dhyana merkitsevät keskittymistä ja mietiskelyä, ja syvä mietiskelyn tila, samadhi, on siis saavutettavissa muiden periaatteiden kautta. Minulle ajankohtaisimpia ovat asana ja pranayama, käytännössä ajatellen fyysinen joogaharjoitus, jonka tekniikan oppimisen koen olevan edellytys muiden periaatteiden toteutumiselle, alku kahdeksanosaisella tiellä.
Joogatessa hengitetään rauhallista ujjayi-hengitystä, joka suuntautuu tavallista hengitystä ylemmäs levittäen rintakehää ja kylkiä. Kurkunpää rentoutetaan, jolloin äänirako jää hieman auki ja seuraa ujjayi-hengitykselle ominainen rantahietikkoon hiljaa lyövien meren aaltojen ääntä muistuttava kohina. Hengitystekniikkaa kutsutaan tämän vuoksi myös kurkkuhengitykseksi. Rauhallinen hengitys rentouttaa kehoa ja rauhoittaa harjoituksen aikana, ja liikesarjat etenevät hengityksen tahdissa. Asanoissa, sarjan eri vaiheiden asennoissa, pysytellään viiden hengityksen - siis sisään-ulos-parin - ajan, ja eilen kurssin ohjaaja sanoi, että oikeastaan astangajoogassa onkin kysymys erilaisten asanoiden hakemisesta, jotta voimme rentoutua syvien lihasten varaan ja ennen kaikkea hengittää ujjayi-hengitystä erilaisissa asennoissa.
Myös meditaatio on osa astangajoogaharjoitusta kahdeksanosaisen tien mukaisesti. Fyysisen harjoituksen aikana ajatukset keskittyvät hengityksen myötä, ja harjoitus päättyy rentoutumiseen ja meditaatioon, jossa ajatukset keskitetään itseen istuen suorana lootusasennossa aivan istuinkyhmyjen päällä. Eilen ei vielä päästy kurssilla edes aivan kunnolla käyntiin, mutta silti oloni oli upea raskaita fyysisiä harjoituksia seuranneen fyysisen ja psyykkisen rentoutumisen jälkeen, ja nyt todellakin odotan tulevaisuuttani joogan parissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti